Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 oktober 2009

D66-artikel: Dijken motorvrij

Dijken op zon- en feestdagen motorvrij

Geen ‘slappe hap’ maar ‘harde aanpak’

Op de dijken in de gemeente Zaltbommel zorgen motorrijders al jarenlang voor grote overlast voor bewoners en andere weggebruikers. D66 wil dat deze overlast nu eindelijk wordt aangepakt en pleit voor het afsluiten van enkele dijkvakken op zon- en feestdagen. Deze ‘harde aanpak’ is noodzakelijk omdat de politie onvoldoende controleert op snelheid en geluid van motoren. En D66 verwacht dat het vriendelijke verzoek van de gemeente om langzamer en in kleinere groepen te rijden, aan dovemansoren is gericht.

Jarenlang hebben bewoners en weggebruikers van de dijken in de gemeente Zaltbommel al overlast van vrachtverkeer en scheurende motoren. En jarenlang pleit D66 ervoor om dijken af te sluiten voor vrachtwagens en motoren. Met verbazing heeft D66 dan ook kennis genomen van het persbericht van het college om komende week op zeven plaatsen langs dijkwegen verkeersborden te plaatsen met de tekst: “STOP OVERLAST, SNELHEID & LAWAAI. Wilt u hier met plezier blijven rijden? Rij dan niet in groepen en pas uw snelheid en geluid aan!”. D66 vindt deze aanpak een ‘slappe hap’ en dat de gemeente Zaltbommel zich van zijn onnozele kant laat zien.

Het college van B&W van de gemeente Zaltbommel denkt dat motorrijders hun gedrag veranderen als dat vriendelijk wordt gevraagd. Maar deze aanpak zal geen effect hebben omdat het feitelijke gedrag niet wordt gecontroleerd. Wanneer bewoners voldoende blijven klagen zal de gemeente op termijn eventueel sancties doorvoeren. Maar die sancties treffen de overtreders van dit moment niet. En mocht zo een vrijblijvende aanpak wel kunnen werken, dan moet de gemeente weten dat pictogrammen (plaatjes en beelden) in het verkeer veel effectiever zijn dan goedbedoelde ‘lappen tekst’. Want met een snelheid van meer dan 80 km/uur is deze tekst echt niet te lezen. Overigens, wie is op het geweldige idee gekomen om deze verkeersborden aan het einde van het motortoerseizoen te plaatsen?

D66 wil op zon- en feestdagen de Waal- en Maasdijk op vijf tot zeven plaatsen met slagbomen afsluiten voor motorrijders. De slagbomen zijn uiteraard wel te openen voor bewoners ten behoeve van het bestemmingsverkeer. Deze aanpak voorkomt dat motorrijders op de dijken rondtoerend overlast veroorzaken en daardoor zullen zij onze gemeente gaan mijden. In andere gemeenten zijn zeer positieve ervaringen opgedaan met deze aanpak. Door deze slagbomen op de andere dagen op een hoogte van circa tweeënhalve meter te plaatsen, kan op die dagen het vrachtverkeer worden belemmerd.

D66 vindt het teleurstellend dat dit college vier jaar lang vele mooie woorden over verkeersveiligheid en –overlast uitspreekt, maar nog geen enkele effectieve maatregel heeft getroffen. Voor D66 is het niet acceptabel dat bewoners en weggebruikers nog langer onnodig overlast houden en daarom zal D66 bij het college opnieuw aandringen op een ‘harde aanpak’ door ondermeer het afsluiten van dijken.