Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 28 september 2018

D66 Maasdriel wenst een diervriendelijke paardenmarkt in Hedel

De paardenmarkt in Hedel is het grootste en mooiste evenement in de gemeente Maasdriel en D66 Maasdriel kijkt uit naar de volgende editie op maandag 5 november 2018. Niet in de laatste plaats om te zien of het dierenwelzijn dit jaar een nog betere borging krijgt dan voorgaande jaren.

Hoewel veel ten goede is verbeterd op de paardenmarkt, valt er nog steeds een wereld te winnen, zo bracht D66-raadslid Tom van Engelen in tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 september 2018. “Uit verslagen van instanties en rapportages van ooggetuigen verneem ik gebeurtenissen waar de rillingen van over je rug lopen. D66 Maasdriel hoopt en eist dat betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen om de markt niet alleen leuk te maken voor mensen, maar dat deze ook voor de dieren comfortabel en vriendelijk verloopt.”

Goed nieuws

Wethouder Erik van Hoften en burgemeester Henny van Kooten gingen in op de vragen die ons raadslid in Maasdriel stelde. Zo was er direct goed nieuws: de exportkeuring die vorig jaar in Brakel plaatsvond geschiedt nu in Hedel. Dit scheelt de paarden een onnodige en stress veroorzakende extra rit. Over andere maatregelen bleef Van Engelen kritisch. Want extra water, hooi en ruwvoer biedt weinig soelaas als de paarden en pony’s kort aangebonden staan en er dus niet bij kunnen.

Handhaving

Burgemeester Van Kooten, verantwoordelijk voor handhaving, benadrukte enigszins geprikkeld dat van ‘intentie tot handhaven’ geen sprake is. Er wordt gehandhaafd, punt. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt van de markt verwijderd. D66 Maasdriel stelde daarover een vraag omdat uit bevindingen van organisatie Eyes on Animals het beeld naar voren kwam dat de NVWA als verantwoordelijke voor handhaving soms de andere kant opkeek. De burgemeester gaf voorts inzicht in hoe de handhaving geregeld is, onder andere met uitgebreid cameratoezicht, waardoor we hopen op een nog diervriendelijkere paardenmarkt. Van Kooten sloot immers af met de toevoeging dat volgens topambtenaren de Hedelse paardenmarkt één van de hoogste aangeschreven markten van ons land is.