Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 6 november 2018

D66 Maasdriel aanwezig op de Paardenmarkt Hedel

D66 Maasdriel was tijdens de 299e editie van de Hedelse paardenmarkt nadrukkelijk aanwezig. Met nieuwsitems op radio en televisie bij Omroep Gelderland en via zijn eigen Twitteraccount vroeg D66-raadslid Tom van Engelen meermaals aandacht voor het welzijn van de dieren. Er is en blijft een wereld te winnen.

De paardenmarkt in Hedel is het grootste evenement van het jaar voor de gemeente Maasdriel en de editie van maandag 5 november was een uitschieter. De gemeente tweette halverwege de dag dat de markt de status van grootste markt van Europa behaalde met de aanvoer van bijna 1400 dieren. Het welzijn van de dieren is en blijft een aandachtspunt. Dat was het al toen D66-raadslid Tom van Engelen enkele weken geleden vragen stelde over onder andere handhaving, en dat blijft het ook nu de markt weer voorbij is.

‘Het is geen dagje uit’

In totaal brachten vertegenwoordigers van D66 Maasdriel 6 uur op de markt door. Over het algemeen was de sfeer goed en konden de paarden hier en daar bij extra aangevoerd droogvoer en water. Toch riep ons raadslid de handelaren op meer te doen, want nog steeds stond een groot aantal paarden zo kort aangebonden dat even lekker eten er niet bij was. Raadslid Van Engelen: “Ik zag een handelaar op een bepaald moment op de touwen hangen om zijn dieren te helpen wél bij de grond te kunnen, waar het voer lag. Dat is dan nog iets, maar ideaal is het allemaal niet. De paardenmarkt zit in het DNA van Hedel en is leuk voor bezoekers uit de wijde regio, maar voor de dieren is het bepaald geen dagje uit. We moeten aandacht blijven vragen voor hun gerief zodat zij deze dag goed door komen.”

Vervelende incidenten

D66 sluit zeker niet de ogen voor de vervelende incidenten die op beeld zijn vastgelegd en circuleerden via bepaalde media die wars zijn van nuance. Maar om dit als norm te presenteren, gaat te ver. Stress veroorzakende besluiten, zoals de exportkeuring op een andere locatie, zijn dit jaar afgeschaft. Dit reduceert het ‘gezeul’ met de paarden van de ene naar de andere locatie, wat de stress alleen maar verhoogt. “Vanuit onze achterban komen goede ideeën om de omstandigheden voor paarden te veraangenamen en daarmee gaan we de komende maanden aan de slag. Wie weet maken we daarmee de 300e editie nog mooier. Moet er bijvoorbeeld niet een tijdlimiet aan de markt worden gesteld? Sommige paarden staan wel 20 uur, vanaf de vorige avond 23.00 uur, dat zorgt voor enorm ongerief”, besluit Van Engelen.

D66 Maasdriel in de media