Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 14 november 2018

Thom Ummels kijkt terug op ‘Mooie en creatieve jaren’

 Twaalf jaar lang was Thom Ummels actief in de Zaltbommelse politiek. Deze week neemt hij afscheid.

Tijdens carnaval gaat Thom Ummels altijd terug naar zijn geboorteplaats Helmond om naar de optocht te kijken. En hij ging de afgelopen jaren ook altijd naar de optocht in Zaltbommel en die in Ammerzoden. “In Ammerzoden is de optocht op zondag”, vertelt de 68-jarige politicus en dichter. “Groot feest, veel muziek, drank en gekkigheid. Als we daarna terugkwamen in onze woonplaats Nederhemert heerste daar de complete stilte en liepen de kerkgangers rustig naar hun kerkdienst. Twee dorpen, vlak bij elkaar, de inwoners zo verschillend, met respect voor elkaar. Dat is democratie met een grote d.”

Lelystad

Thom Ummels neemt deze week afscheid van de politiek. En van Zaltbommel. Hij gaat samen met zijn vrouw Inge terug naar Lelystad, vlakbij Almere, waar ook hun twee kinderen wonen, waar de vier kleinkinderen geboren zijn en opgroeien.

Licht verslavend

Hij stopt met zijn actieve politieke werk voor D66. “Er zijn belangrijker dingen in het leven”, vindt hij. Al is het politieke werk volgens hem wel ‘licht verslavend’.

Wie de gemeentepolitiek in Zaltbommel een beetje kent, kent ook Thom Ummels. Als hij het woord kreeg in de raadszaal vloeiden de woorden schijnbaar moeiteloos met veel beeldspraak, maar zonder poeha, uit zijn mond. Hij reageerde scherp op de overige gemeenteraadsleden en het college, kon blijven hameren op zijn eigen standpunten, daarbij wel goed luisterend naar zijn opponent.

Herindeling

Vooral voor herindeling met Maasdriel maakte hij zich sterk. “Dat is geen stokpaardje van D66 of van mij”, zegt hij. “Het is mijn diepe overtuiging dat de bestuurlijke kracht van dit gebied en dus het belang van onze inwoners is gediend met de komst van één gemeente Bommelerwaard.”

In 2006 begon hij als burgerraadslid voor D66, vier jaar later volgde het ‘echte werk’ als gemeenteraadslid. Samen met Frits van der Schans vormde hij een kleurrijk duo, een opvallend geluid in de raad.

Crisis

In 2014 kon het duo het raadswerk na de verkiezingen samen voortzetten. Maar toen kwamen er scheurtjes in de samenwerking, die grote scheuren werden met een echte crisis in de plaatselijke D66-afdeling.

“Het ging niet om een gevecht tussen Frits en mij”, benadrukt Ummels. “Een groot deel van de afdeling had een gebrek aan vertrouwen in Frits en ik werd aangewezen als lijsttrekker. Dat viel niet goed en Frits stapte uit de fractie.”

Ummels moest als éénmansfractie verder.

Nieuw elan

Het positieve van die crisis is volgens hem dat de afdeling met nieuw elan werd opgebouwd. Meer schaduwfractieleden, meer mensen meldden zich aan als lid van de partij. “Vooral voorzitter Piet van Wesemael heeft er heel hard aan getrokken”, zegt hij. “Het hoogtepunt was dat D66 dit jaar voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen meedeed in Maasdriel en daar meteen een zetel behaalde in de gemeenteraad. Het is heel goed dat onze partij ook daar ons geluid kan laten horen.”

Toen zijn partij in Zaltbommel dit jaar maar één zetel haalde, was hij diep teleurgesteld. “De nacht na de uitslag heb ik besloten er mee te stoppen”, vertelt hij.

Elke Meyers

Het bestuur vroeg hem nog even aan te blijven, zodat hij zijn opvolgster Elke Meyers goed kon inwerken. “Zij is er nu klaar voor.”

Hij gaat Zaltbommel missen. ” “We hebben mooie en creatieve jaren gehad. Het is een prachtig gebied, een prachtig stadje, een prachtige gemeente. Mooi, mooi, mooi”, zegt hij. En kritisch als hij is: “We kunnen er veel meer uithalen, zeker als Maasdriel en Zaltbommel samen gaan. De Betuwe is landelijk veel bekender, maar de Bommelerwaard heeft zeker zoveel. Daar zou het gemeentebestuur krachtiger mee aan de slag moeten, maar dat schiet helaas nog niet zo op.”

Gemoedelijk

Ook de sfeer en de mensen gaat hij zeker missen. “Het is hier gemoedelijk, bijna Brabants. Ik voel me hier echt thuis. In Flevoland heerst toch meer een Randstad-mentaliteit. Aan de andere kant is Lelystad nog steeds ‘de nieuwe stad’, een stad vol geweldige uitdagingen.”

Bang voor verveling is hij dan ook zeker niet. Samen met Inge gaat hij wonen in een fijn huis aan het water. Hij wil meer tijd met de kleinkinderen doorbrengen en blijft ook actief in de Bommelerwaard. Zo zit hij in de organisatie van Tour de Waal, het jaarlijkse evenement op Bevrijdingsdag en is hij betrokken bij de organisatie een onderdeel van het Bommelerwaard Festival in 2019.

‘Ga naar buiten’

Een speciale boodschap voor zijn collega-raadsleden heeft hij niet. “Begraaf je niet teveel in papieren dossiers”, is het enige dat hij ze mee wil geven. “Ga naar buiten, praat met de inwoners, weet wat er leeft. En onthoud dat ook politiek betrekkelijk is.”

(c) Het Kontakt – Britta Alink