Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 18 april 2020

Hedelse helden Prinses Irene Brigade geëerd met straatnamen

D66 Maasdriel heeft het initiatief genomen in de nieuwe Hedelse woonwijk De Groene Akkers nog te realiseren straten te vernoemen naar gesneuvelde helden van de Prinses Irene Brigade. Het is precies 75 jaar geleden dat 12 leden van de brigade omkwamen tijdens de Slag om Hedel.

De Maasdrielse fractie van D66 diende donderdag 16 april een motie in die kon rekenen op steun van alle partijen in de gemeenteraad, die overigens onder bijzondere omstandigheden bijeenkwam. Zo was de raad rechtmatig uitgedund tot het absolute minimum en vergaderden de overgebleven 11 leden tussen plexiglas en zonder aanwezigen op de publieke tribune. Dit om te voldoen aan richtlijnen van het RIVM in deze tijden van Coronacrisis. Een crisis die de ouderen onder ons juist doet denken aan de oorlog die in 2020 precies 75 jaar geleden eindigde. “Het idee om de straatnamen te vernoemen kunnen we zien als toch een actieve manier van herdenken in een tijd waarin alle fysieke herdenkingen zijn afgelast”, vertelt Michiel Alexander de Raaf, initiatiefnemer van de motie. Binnenkort verschijnt er overigens in Hedel huis-aan-huis een magazine over de Slag om Hedel.

Download hier de motie

Aanvang met gedecoreerden

De motie kent een pragmatische insteek. De nieuwe wijk bevat waarschijnlijk niet 12 nieuwe straten, dus stelt D66 voor te beginnen met in ieder geval 3 straten te vernoemen naar gedecoreerde helden van de Prinses Irene Brigade. Dit zijn de Tilburgse Cees Picokrie en Rotterdamse Peter Ligtvoet en Steven Kraaij uit Putten. Behalve de vernoeming komt er in de wijk een informatiebord met biografieën van de gesneuvelde strijders. D66-raadslid Tom van Engelen haalde bij de introductie van de motie aan dat het initiatief op een toepasselijk moment komt. “Dat er in al die 75 jaar tussen onze bevrijding en vandaag niet meer straten zijn vernoemd, met uitzondering van de De Ruyter van Steveninckstraat, willen wij graag rechtzetten.” Bij de vernoeming vraagt de motie om het Historisch Museum Hedel te betrekken.

Lees hier het nieuwsartikel uit het Brabants Dagblad voor meer informatie.