Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 29 mei 2020

Zaltbommel stapt uit de Raadskring Regio Rivierenland

Na nog maar 1 bijeenkomst en in een fase waar iedereen zoekende is in haar plek; beslist Zaltbommel al de handdoek in de ring te gooien en uit de Raadskring van de regio te stappen.

Wat betekent dat nou precies?

De Raadskring is een ‘probeersel’ wat is opgericht met als doel om met alle 8 Raden uit de Regio Rivierland, grip te krijgen op de gemeenschappelijke regelingen.

Bij deze regelingen kan men denken aan de ODR, GGD, Avri etc.

Het voordeel van deze ‘kring’ was dat dit een nieuwe manier was om met elkaar samen te werken en zo meer grip te kunnen hebben op deze regelingen. Want, stel dat de AVRI straks de prijs per zak omhoog gooit naar bijvoorbeeld €2,- per zak, en wij als Zaltbommel zijn het hier echt niet mee eens. Dan heeft het geen zin om dit in je eentje kenbaar te maken. Je moet dan de overige gemeenten meekrijgen hierin en samen een statement maken naar deze regeling. Dat is lastig, want; hoe vindt je elkaar dan?

Precies om deze reden was het initiatief Raadskring ontstaan. Liep dit dan allemaal soepel; zeker niet. Iedereen was aftastend en voorzichtig dat er geen extra bestuurslaag zou ontstaan. Het was zoeken, en zoeken doe je met elkaar.

Juist vanwege deze insteek verbaasd het de D66 dan ook zeer dat voordat er enige zoektocht naar verbetering is gedaan maar ook voordat er gecommuniceerd is naar sommige fractievoorzitters; de coalitie gisteren een motie heeft ingediend waarmee Zaltbommel zich definitief uit deze kring zet.

Zaltbommel kan dus niet meer meedenken voor verbetering. Zaltbommel zal niet meer collectief kunnen afstemmen over de mogelijke prijsverhoging bij de AVRI en zal niet meer gezamenlijk kunnen meedenken over eventuele verbeterpunten bij Veilig Thuis.

Zaltbommel staat hierin nu alleen.

En alleen kunnen we in deze regelingen weinig tot geen veranderingen aanbrengen en zullen we moeten voegen. D66 vraagt zich sterk af hoe we dan het belang van onze inwoners op een goede manier gaan vertegenwoordigen . Samen sta je toch altijd sterker dan alleen.