Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 juni 2020

D66 wil zicht op stadskasteel behouden!

Met het vaststellen van de notitie over Bossche Poort kiest de Raad een richting voor de vormgeving van de entree van onze binnenstad.  Met deze vormgeving zou het vrije zicht op het stadskasteel oftewel het Maarten van Rossumhuis, vervangen worden door 4/5 woningen. Dit gaat voorbij aan de cultuurhistorische waarde die dit gebouw met zich meebrengt.

Tijdens de carrousel is door D66 aangegeven dat het niet onze voorkeur heeft om bezoekers binnen de stadsmuren in de vesting te laten parkeren. Met het oog op de toekomst, eventueel gebruik van deelauto’s, beperken van verkeer etc, blijft bij ons ook de vraag open of het uitbreiden van parkeerplekken echt nodig is. Er wordt gesproken over een grote parkeergarage binnen de stadsmuren. Willen wij onze kostbare openbare ruimte hier voor opofferen?!

Genoeg over het parkeren.

Het is een mooi plan wat er ligt. De ingang van onze stad zal er zeker op vooruitgaan en los van de plannen voor het theater, liggen er genoeg kansen om er een mooie entree van te maken.

Onze vesting heeft iets bijzonders; we hebben markante authentieke gebouwen die Zaltbommel typeren en daarmee een grote culturele waarde hebben. De St Maartenskerk en het Stadskasteel of Maarten van Rossum huis. Dit moeten we koesteren.

Met de  visie van de ontwikkelaar die de plannen nu zal gaan uitwerken lijkt echter één van deze gebouwen naar de achtergrond te worden geplaatst en dit is op zijn zachts en netst gezegd; enorm zonde maar vooral onnodig!

Om dit standpunt nogmaals te benadrukken heeft de D66 een motie ingediend om de wethouder nogmaals op te roepen het zicht op het stadskasteel vrij te houden.

Echter; niet alleen het zicht van het stadskasteel is van belang. Eigenlijk is het speeltuintje en groen wat voor het kasteel ligt, ook belangrijk voor dit zicht. Een groen grasveld, een blauwe lucht met wat witte wolkjes met het kasteel in het midden en je hebt iedere keer opnieuw een prachtig plaatje. Los van dat D66 enorm is voor behoud van groen wat er al ligt maar tegelijkertijd ook de noodzaak van het de woningbouwopgave inziet, is het in zoveel opzicht eeuwig zonde als we deze twee waarde laten verdwijnen voor een klein aantal woningen.