Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 november 2020

Hedelse brug krijgt een toepasselijke naam: de Prinses Irene Brigade Brug

D66 Maasdriel heeft donderdag 5 november het initiatief genomen de Hedelse brug over de Maas van een toepasselijke naam te voorzien. Na constructieve discussie in de gemeenteraad is unaniem gekozen voor de Prinses Irene Brigade Brug.

Aan de motie die D66 Maasdriel indiende gingen enkele maanden aan voorbereiding vooraf. Het idee ontstond kort nadat D66 het al eerder voor elkaar kreeg dat straatnamen in de nieuwe Hedelse wijk De Groene Akkers naar helden van de Prinses Irene Brigade vernoemd gaan worden. Toen dat nieuws bekend werd, ontstond op Twitter een gesprek tussen Hedelnaar Stephan van Rooij en de Hedelse politici Michiel Alexander de Raaf en Tom van Engelen, respectievelijk burger- en raadslid voor D66 in Maasdriel. In dat gesprek werd zelfs al de naam van een Prinses Irene Brigade Brug geopperd.

Kapitein Willem de Roos
De pandemie die de wereld in zijn greep heeft, leidde er toe dat vrijwel alle vieringen van 75 jaar bevrijding dit jaar niet doorgingen. Dat feit haalde Van Engelen aan in de Algemene Beschouwingen die hij tijdens raadsvergadering van 5 november uitsprak: “D66 wil de bevrijding van onze zichtbare onderdrukker 75 jaar geleden blijvend herinneren. De brug over de Maas bij Hedel willen wij daarom graag vernoemen naar Kapitein Willem de Roos, eerste luitenant van de Prinses Irene Brigade. Niet alleen voor de herinnering maar ook voor de symbolische kracht die ervan uit gaat. Vrijheid is van ons, vorige generaties hebben ervoor gestreden, soms tot aan de dood. Het is aan ons om vrijheid te bewaken … en door te geven aan de volgende generatie.” Het idee om de brug te vernoemen naar Willem de Roos kwam van Michiel de Raaf, die uitgebreid onderzoek naar hem deed. De Roos was de eerste strijder die aan land ging in Hedel en deed dat onverschrokken.

Coalitie pleit voor andere naam
Bij het in stemming brengen van de motie ontstond discussie in de gemeenteraad. CDA en SSM hadden bij nader inzien een voorkeur om niet 1 persoon te vernoemen, maar de brigade in zijn geheel te eren. Met dat voorstel kon D66 wel leven; een compromis om straten te vernoemen naar individuen en de brug naar de PIB. Met ook de steun van VVD en PvdA-GroenLinks was het besluit daarna unaniem. De gemeente Maasdriel kan nu aan de slag met het proces om de naamgeving te gaan realiseren. Een mooie en symbolische actie in het 75e jaar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.