Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 27 november 2021

Leer begrenzen en geef dit door aan de generaties na ons!

Toespraak Elke Smulders op de de aftrap van de Orange the World campagne 2021

Lieve aanwezige,

Het is een eer en een voorrecht om vanavond te mogen spreken bij de aftrap van de Orange the World campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ik ben blij dat ook onze gemeente Zaltbommel aansluit bij dit wereldwijde initiatief.

Vorig jaar heb ik mijn toespraak vooral gericht op vrouwen , mijn eigen ervaringen en belang van het  aangeven van grenzen. En ondanks dat ik hier nog vurig achtersta is het geweld tegen mannen ook niet iets wat we mogen vergeten. Het is taboe, uitgesloten, bizar en weinig mannen komen naar voren. Ik bedoel; welke man zal nou toegeven dat hij wordt geslagen en geschopt? Ik wil daarom enkele woorden richten op die mannen. De mannen die door hun partner met alcohol problematiek uit de auto worden terug getrokken, de stoep over, het huis in als zij de agressie proberen te ontvluchten. De mannen die, door hun onvoorspelbare vrouw die zomaar van gezicht kan veranderen, van de trap worden geduwd en met blauwe plekken naar het werk gaan. Sta op. Kom voor jezelf op en erken je grenzen!

Nog steeds zullen wij allen moeten voelen erkennen en benoemen waar onze grenzen liggen. Niet alleen de vrouwen ver weg in de gevaarlijke landen, niet alleen de meisjes op school maar ook wij, dichtbij, hier in Zaltbommel. Zelfs wij hier, in Zaltbommel; in de politiek. Vraag jezelf af; vind ik dit gedrag oke. Zou ik willen dat er zo met mijn dochter, mijn kleinkinderen wordt omgegaan. Is het antwoord nee; dan begrens en stop het.  Kom voor jezelf op. Ga voor jezelf staan. Als wij dit doen, en wij dit doorgeven aan onze kinderen is de kans dat het stopt het grootst. Geef het door aan hen.

Als leider van D66 in Zaltbommel, als lid van de volksvertegenwoordigende raad,  als moeder van een dochter, en stiefmoeder van jonge vrouwen; ik leun op de kracht van herhaling: stop geweld tegen vrouwen en meisjes. Stop het vandaag, stop het morgen, stop het nu!